Muffinki

Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

wtorek, 3 Czerwiec 2014, autor: , 1 Komentarz »

Wytrawne muffinki  z serem feta, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Idealne na śniadanie. Pyszne na ciepło prosto z piekarnika a także na zimno. Po upieczeniu pełnej porcji (czyli 12 sztuk) mamy gotowe śniadanie na następny dzień do szkoły czy pracy. Muffinki są dość wilgotne, więc konieczne jest użycie papilotek.

Składniki:

  • pół szklanki pokrojonego w plasterki pora
  • ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 12 czarnych oliwek
  • 80 g sera feta
  • 3 jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Mieszamy por z odsączonymi z oliwy i pokrojonymi w paseczki pomidorami oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól, szczyptę pieprzu oraz rozkruszony drobno ser feta. Mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem oliwek.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni, około 20 – 25 minut.

wytrawne muffinki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Jeden komentarz do Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

  1. Majana napisał:

    Połączenie smaków w moim guście.:)Wyglądają bardzo smacznie.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»