Muffinki

Muffinki z borówkami i ricottą

środa, 4 Listopad 2015, autor: , 8 komentarzy

Muffinki z borówkami i ricottą

Obłędnie pyszne muffinki z kwaśnymi borówkami i słodkim twarożkiem. Zdecydowanie mam do nich słabość. Borówki kupiłam w jednym ze sklepów jako żurawinę i szczerze mówiąc do dziś nie wiem na czym polega różnica. Może ktoś, coś? Bo google też za wiele mi nie pomogło w tym temacie. W każdym razie muffinki są pyszne, polecam 🙂

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 150 g ricotty
  • około 200 g świeżych borówek (żurawiny)
  • dodatkowo kilka łyżek mleka

Ricottę rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek mleka. Dodajemy borówki i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek, nakładając tylko do połowy wysokości. Na wierzch każdej porcji ciasta kładziemy łyżkę twarożku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.

muffinki z borówkami i twarokiem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

8 Komentarze do Muffinki z borówkami i ricottą

  1. anonimowa napisał:

    Żurawina to też borówka (podobnie jak jagody czy borówka amerykańska). Te tutaj ciężko powiedzieć, ale wyglądają może na żurawinę błotną? Taką mniejszą. Borówka, o którą ci chodzi to pewnie brusznica? W sklepach napotkałam do tej pory tylko żurawinę wielkoowocową, ale jest ona dużo większa, od razu można rozpoznać. Błotną dostałam kiedyś na lokalnym rynku. Porównanie żurawina wielkoowocowa – borówka brusznica http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2012/11/jak-wyglada-zurawina.html ; porównanie żurawina wielkoowocowa – błotna http://jedzsezonowo.pl/czy-warto-jesc-zurawine/

    A muffinki wyglądają obłędnie, i jeszcze są z twarożkiem, wszystko co najlepsze 🙂

    • blue_megi napisał:

      Dziękuję bardzo za te informacje, na opakowaniu było napisane że to żurawina leśna a ja zawsze używałam tylko suszonej stąd moje wątpliwości 🙂 pozdrawiam serdecznie

  2. Bardzo smaczne muffinki. Nie miałem okazji spróbować z dodatkiem żurawiny ale na pewno spróbuję 🙂

  3. gin napisał:

    Jak zwał, tak zwał; z pewnością muffiny smakowały bajecznie 🙂

  4. Iga z Dietmap.pl napisał:

    Za borówkami za bardzo nie przepadam, co mogę dać w zamian, żeby były równie pyszne – słodko kwaśne?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»