Makarony / Zapiekanki

Zapiekane tortellini

wtorek, 7 Listopad 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Pomysł na sycący, szybki obiad, który każdy bez problemu przygotuje.

Składniki:

  • około 250 g tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kremowego serka (może być ricotta albo zwykły twarożek)
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich albo świeże, posiekane listki bazylii
  • sól do smaku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

W rondelku przygotowujemy sos. Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, wlewamy passatę pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek i dokładnie mieszamy. Dosalamy do smaku.

Ugotowane i odcedzone tortellini przekładamy do natłuszczonej foremki żaroodpornej. Polewamy sosem. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

zapiekane tortellini

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»