Makarony

Zapiekane łazanki z szynką

wtorek, 26 Kwiecień 2011, autor: , 3 komentarze

Tania zapiekanka, którą można zrobić z lodówkowych resztek.

Zapiekane łazanki z szynką

 

Składniki:

  • opakowanie makaronu
  • 300 g gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • kubeczek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • tłuszcz do posmarowania formy

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoto. Szynkę kroimy w niedużą kosteczkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną.  Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Mieszamy wszystkie składniki.

Ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą. Przekładamy do natłuszczonej formy i obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy 45 minut, aż się zrumieni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

3 Komentarze do Zapiekane łazanki z szynką

  1. Majana napisał:

    Pyszna zapiekanka makaronowa, mniam 🙂

  2. Iza napisał:

    bardzo lubię takie zapiekanki…;) piekne zdjęcie zrobiłaś ja mam zawsze z tym problem…pozdrawiam Iza

  3. szarlotek napisał:

    Nie wiem dlaczego nigdy o takiej nie pomyślałam 🙂 Banalnie proste a jakie pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»