Makarony / Testy i recenzje

Tagliatelle z czosnkiem i świeżą bazylią

piątek, 8 Czerwiec 2012, autor: , 5 komentarzy

Danie proste, szybkie do przygotowania i zdrowe. Zawarta w nim oliwa z oliwek obfituje w przeciwutleniacze: witaminę E i polifenole o działaniu antyrodnikowym. Wpływa pozytywnie na trawienie oraz jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. wspomagające ograniczenie ilości złego cholesterolu. Nie wiem czy wiecie, że aby uzyskać dobrą oliwę, miesza się w odpowiednich proporcjach oliwy ze zbiorów w danym roku. To prawdziwa sztuka wymagająca wieloletniego doświadczenia. Oliwy używamy zazwyczaj tylko do sałatek, ponieważ nie znamy innych jej zastosowań. A to właśnie uniwersalność, obok smaku i właściwości zdrowotnych, jest jej największa zaletą. W kilku najbliższych wpisach pokażę Wam różne zastosowania oliwy. Dziś bardzo zdrowe danie z pełnoziarnistego makaronu z czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.

Składniki:

  • pełnoziarnisty makaron tagliatelle (porcja dla 3 osób)
  • 6 ząbków czosnku
  • duża garść listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
  • sól

Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki lub drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej czosnek i podsmażamy przez 3-4 minuty, aż się lekko zarumieni. Bazylię siekamy. Mieszamy makaron z bazylią, dodajemy czosnek z oliwą. Solimy do smaku. Dokładnie mieszamy i podajemy.

tagliatelle

Oliwa Monini Classico (extra vergine) jest od lat najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech. Ma zrównoważony, delikatny smak. Nadaje się do sałatek, smażenia, grillowania i gotowania. Dostępna jest również w funkcjonalnym, wygodnym opakowaniu w spray’u o pojemności 200 ml.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

5 Komentarze do Tagliatelle z czosnkiem i świeżą bazylią

  1. Majana napisał:

    Mmmm, pyszności. Ja tez kupuję tę oliwę często. 🙂

  2. szczepanskiadam napisał:

    fajny przepis, ja też używam tej oliwy.

  3. benek napisał:

    W lato uwielbiam takie jedzonko

  4. mario napisał:

    „aby uzyskać dobrą oliwę, miesza się w odpowiednich proporcjach oliwy ze zbiorów w danym roku”
    I tak i nie 🙂 bo
    – są wspaniałe jednoodmianowe oliwy
    – gdy się miesza, to miesza się różne odmiany oliwek, najczęściej jednego plantatora, natomiast tzw. mieszanka oliw z krajów UE nic nam nie mówi o pochodzeniu oliwy, o odmianach i o roku tłoczenia. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»