Makarony / Ryby

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

środa, 7 Marzec 2012, autor: , 4 komentarze

Proste, smaczne. Koniecznie z parmezanem, który idealnie uzupełnia smak tuńczyka i pomidorów.

Składniki:

  • makaron ugotowany al dente (porcja dla 2 osób)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • kilka filetów anchois w oleju
  • łyżka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów pelati
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan

W głębokim rondlu rozgrzewamy olej z filetów anchois. Cebulę drobno siekamy. Anchois kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory razem z sokiem oraz tymianek. Smażymy, mieszając aż odparuje odpowiednia ilość soku i sos zgęstnieje. Tuńczyka odsączamy z oleju. Rozdrabniamy wedle uznania i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Podajemy posypane tartym parmezanem.

spaghetti

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

4 Komentarze do Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym

  1. Majana napisał:

    Piękne kolory na talerzu i bardzo smacznie 🙂
    Chyba dziś dobiorę sie do mojej puszki tuńczyka 🙂

  2. Ania napisał:

    A może dodasz przepis do konkursu na Durszlaku? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku akcji 🙂

  3. Krysia napisał:

    Yumm!! bosko proste, wygląda super smacznie:)
    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

  4. benek napisał:

    Wreszcie jakiś przepis na sos pomidorowy z fajnym dodatkiem. Tylko ja osobiście preferuję tuńczyka w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»