Makarony / Wołowina / Zapiekanki

Pastitsio

środa, 8 Czerwiec 2011, autor: , Brak Komentarzy »

Mięsno-makaronowo-serowa zapiekanka z pomidorami. Pycha 🙂

Przepis z książki Kuchnia Grecka – podróże kulinarne.

pastitsio

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 lekko ubite jajka
  • 60 g startego parmezanu
  • 2 łyżki pokruszonego czerstwego pieczywa

Sos mięsny:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 750 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • pół szklanki wody lub bulionu wołowego
  • ⅓ szklanki wytrawnego białego wina
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 lekko ubite jajko

Sos serowy:

  • 90 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 i pół szklanki mleka
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 2 żółtka

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Makaron gotujemy.

W międzyczasie przygotowujemy sos mięsny.

Sos mięsny:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i mielone mięso. Smażymy mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z sosem, a także przecier, wodę, wino i cynamon. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia i wbijamy jedno jajko.

Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z dwoma lekko ubitymi jajkami i serem.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dociskamy do dna. Pokrywamy makaron warstwą sosu mięsnego.

Włączamy piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni i przygotowujemy sos serowy.

Sos serowy (można zrobić z połowy porcji):

Rozpuszczamy w głębokim rondlu masło, dodajemy mąkę, mieszamy, aż pojawią się bąbelki i stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Dodajemy ser, odstawiamy do wystygnięcia i wbijamy żółtka.

Nakładamy sos serowy na wierzch naszej zapiekanki i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy okruchami czerstwego pieczywa. Pieczemy przez około 45 minut. Przed podaniem odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»