Makarony

Pad Thai z tofu

środa, 3 Luty 2016, autor: , Brak Komentarzy »

Pad Thai z tofu

Makaron ryżowy smażony z tofu, doprawiony sosem rybnym, sokiem z limonki, czosnkiem, posypany szczypiorkiem. Danie wywodzi się z kuchni tajskiej, u mnie wersji bezmięsnej.

Składniki:

  • pół paczki makaronu ryżowego (u mnie z dodatkiem zielonej herbaty)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tofu naturalnego
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka cukru
  • szczypior z 1 dymki
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung
  • pół limonki

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 6 minut (lub więcej, w zależności od czasu podanego na opakowaniu).

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw w cienkie paseczki. W woku podgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodajemy marchewkę. Smażymy kilka minut.

Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do woka. Wlewamy sos rybny, wsypujemy łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, aż sos odparuje. Na koniec dodajemy makaron, sok z połówki limonki i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Pad Thai z tofu

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»