Makarony

Makaron soba z sezamem

piątek, 15 Kwiecień 2016, autor: , 3 komentarze

Makaron soba z sezamem

Makaron soba to cienki brązowo-szary makaron z mąki gryczanej. Można go spożywać zarówno na ciepło (na przykład w zupie) jak i na zimno. Dziś proponuję Wam przepis na lekki obiad z makaronu gryczanego z dymką i sezamem.

Składniki:

  • makaron soba – porcja dla dwóch osób
  • łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3-4 dymki
  • sól
  • 2 łyżki sezamu

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.

Mieszamy dokładnie składniki sosu: ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy.

Sezam prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko złocisty. Dymkę kroimy.

Mieszamy makaron z przygotowanym sosem, dymką i uprażonym sezamem. Odstawiamy na 30 minut, aby wszystko się przegryzło. Smacznego!

Makaron soba

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

3 Komentarze do Makaron soba z sezamem

  1. kamciss napisał:

    Prosty przepis, a smak pewnie pyszny 🙂

  2. Wiewióra napisał:

    pyszności! bardzo lubie makaron soba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»