Makarony

Makaron na zielono

niedziela, 3 Czerwiec 2012, autor: , 5 komentarzy

Makaron na zielono, z cukinią, bazylią i parmezanem. Ekspresowy obiad. Polecam.

makaron na zielono

Składniki:

  • 3 nieduże cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek bazylii
  • 100 g śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g startego parmezanu
  • makaron tagliatelle ( u mnie szpinakowy)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Cukinię myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu.

Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym.

Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.

Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Jeśli chcemy, możemy sos w tej chwili zmiksować. Gotujemy jeszcze przez chwilę przyprawiając do smaku.

Dodajemy cukinię i makaron i mieszamy.

Podajemy danie posypane parmezanem i udekorowane bazylią.

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

5 Komentarze do Makaron na zielono

  1. elzunia napisał:

    ale pyszności 🙂 u mnie ostatnio tez gościł makaron z cukinią…ale następnym razem skorzystam z Twojej propozycji

  2. Maggie Sychta napisał:

    Smakowicie wyglada! Makaron to bardzo wdzieczny temat do improwizacji 🙂

  3. wyglada niesamowicie .. nigdy nie jadłam połaczenia makaronu z cukinią, ale chętnie bym spróbowała:) pozdrawiam

  4. benek napisał:

    Uwielbiam takie pyszne kolorowe dania

  5. Joanna napisał:

    Zrobiłam i polubiłam, bardzo smaczne i bardzo sycące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»