Lody

Cytrynowe lody na maślance

czwartek, 9 Maj 2013, autor: , 5 komentarzy

Orzeźwiające, maślankowe lody. Możemy je modyfikować według uznania. Moja rada jest taka, żeby płynną masę próbować i dosmaczać wedle gustu. Czasem mam ochotę na lżejszą wersję i nie dodaję śmietanki, czasem dosładzam gdy są zbyt kwaśne. Udają się zawsze. Polecam 🙂

*maślanka i śmietana muszą być schłodzone

Składniki:

  • sok i starta skórka z 1 dużej cytryny
  • pół szklanki cukru
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki śmietany kremówki

Cytrynę wyparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy sok i skórkę oraz cukier. Dolewamy resztę składników. Całość przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy według wskazówek producenta (u mnie po ok. 35 minutach są gotowe).

Lody cytrynowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

5 Komentarze do Cytrynowe lody na maślance

  1. Majana napisał:

    O mniam! Cytrynowe są pyszne i orzeźwiające 🙂

  2. bernika napisał:

    ale kusisz. cudne.

  3. gin napisał:

    Idealnie orzeźwiające 🙂

  4. mangopapaja napisał:

    Uwielbiam lody cytrynowe i jeszcze ten dodatek maślanki! Miałaś genialny pomysł! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»