Kasze

Sos pomidorowy z ciecierzycą

czwartek, 14 Styczeń 2016, autor: , 1 Komentarz »

Oryginalny w smaku sos z ciecierzycą. Jeśli uda Wam się kupić świeżą kolendrę, danie będzie dużo bardziej aromatyczne niż z suszoną.  Polecam 🙂

sos pomidorowy z ciecierzycą

Składniki:

  • 2 cebule
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka płatków chilli
  • szklanka kuskusu
  • sól

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy cynamon, płatki chilli i smażymy przez chwilę mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i ciecierzycę razem z zalewą. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby był cały w wodzie. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 10 minut. Spulchniamy kuskus widelcem i nakładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

Jeden komentarz do Sos pomidorowy z ciecierzycą

  1. Majana napisał:

    Ciecierzyca jest super :). Ostatnio robiłam ją po bretońsku, jak fasolkę. Lepsza wg mnie nawet :).
    Twój obiadek bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»