Grzyby / Kasze

Smażony pęczak z boczniakami

środa, 25 Kwiecień 2018, autor: , 10 komentarzy

Jednogarnkowe danie, dzięki któremu pokochałam pęczak. Szybkie do przygotowania, sycące i pełne smaku. Polecam!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g boczniaków
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypior

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek i imbir i przesmażamy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Grzyby kroimy na paseczki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię najpierw boczniaki i przesmażamy przez chwilę. Dodajemy paprykę i smażymy, aż lekko zmięknie. Dodajemy ugotowany pęczak i mieszamy dokładnie.

W miseczce roztrzepujemy jajka z sosem sojowymi łyżeczką cukru trzcinowego. Wlewamy do pęczaku z warzywami i szybko mieszamy, nie przerywając smażenia. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy od razu.

Smażony pęczak z boczniakami

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

10 Komentarze do Smażony pęczak z boczniakami

  1. Amber napisał:

    Potwierdzam wszystko co o tym daniu napisałaś.
    Smacznego!

  2. I LOVE LIFE napisał:

    Myślisz że zamiast pęczaku mogłabym wykonać to danie na bazie ryżu brązowego??

  3. Wiola Korzeniowska napisał:

    Jestem zdecydowanie na tak! Bardzo czesto przygotowuję dania jednogarnkowe z kaszą 🙂

  4. kulinarnyJa napisał:

    Boczniaki uwielbiam, ale nie zaliczam się fanów pęczaku. Chętnie spróbuję z kaszą jaglaną lub gryczaną bo wygląda bardzo smacznie.

  5. Ciekawy pomysł. Nie wpadłabym na to, by do kaszy dodać jajka. Robiłam już sos carbonara, ale to… Kradnę przepis do przetestowania. Uwielbiam sos sojowy, więc intryguje mnie ale danie. 🙂

  6. Julita napisał:

    Bardzo fajny pomysł na szybki i zdrowy obiad. A połączenie pęczaku i boczniaków bardzo mi się podoba 🙂

  7. Angelika napisał:

    Ale fajna propozycja, bardzo lubie takie szybkie i proste dania. Szczegolnie obiadowe 🙂

  8. Tysia napisał:

    Ależ to musi być dobre 🙂 zdecydowanie moje smaki!

  9. Dominika napisał:

    Wygląda apetycznie, choć ja do tej kaszy jakoś nie mogę się przekonać. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»