Kasze

Pizzetki na polencie

piątek, 28 Marzec 2014, autor: , 12 komentarzy

Zdrowe, pyszne mini „pizze”. Polecam pizzetki na polencie z pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, mozzarellą, parmezanem i świeżym szczypiorkiem!

Składniki:

  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 6 kulek mini mozzarelli lub jedna duża
  • kilka małych pieczarek
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe, 10-12 sztuk

Zaczynamy od wyłożenia dowolnej foremki (metalowej, ceramicznej) papierem do pieczenia . Im mniejsza foremka, tym grubszy będzie spód naszych pizzetek. Ja używam zazwyczaj foremki 20 x 30 centymetrów.

Do garnka wlewamy 2 i pół szklanki wody. Dodajemy odrobinę soli i stawiamy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy kaszę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu często mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę (potrwa to kilka minut). Zdejmujemy z pieca. Dodajemy starty parmezan, mieszamy. Przekładamy kaszę do foremki i wygładzamy wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Następnie szklanką lub dużą okrągłą foremką wycinamy z polenty kółka. To będą nasze spody do pizzetek. Układamy je na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Układamy wszystkie składniki na spodach z polenty, kolejno plastry pieczarek, mozzarellę, pomidorki. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.

Pizzetki na polencie

Wkładamy pizzetki na polencie do piekarnika na około 10-15 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko przyrumieni. Podajemy gorące. Smacznego!

pizzetki polenta

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , , ,

12 Komentarze do Pizzetki na polencie

  1. magma napisał:

    wyglądają bardzo smacznie:)

  2. justyna napisał:

    ale przyjemne pizzerinki:) tak zdrowo wyglądają

  3. Lady Fox napisał:

    Pyszny pomysł na wykorzystanie polenty. Kupiłam cały kilogram kaszki kukurydzianej i myślałam, że już nic jej nie ocali, leży od dwóch miesięcy nieużywana 😀 Zapisuję przepis!

  4. Kats napisał:

    Świetny pomysł, wyglądają bardzo świeżo i apetycznie

  5. Majana napisał:

    Bardzo ciekawe są i ładnie wyglądają. POzdrowienia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»