Drób

Wątróbka w sosie musztardowym

piątek, 27 Maj 2011, autor: , 5 komentarzy

Nie jestem wielbicielką wątróbki, ale w sosie musztardowym smakowała całkiem nieźle 😉

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek
  • 2 cebule
  • szklanka wody
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 lub 3 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • odrobina oleju
  • pieprz,sól

Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w paski.  Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy wątróbkę posypując pieprzem.

Cebulę obieramy i kroimy  kosteczkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Wsypujemy mąkę i przesmażamy przez chwilę. Nie zdejmując z ognia dolewamy wodę (możemy zastąpić ją bulionem) i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zioła, musztardę oraz śmietanę i przyprawiamy do smaku. Do gotowego sosu przekładamy wątróbkę i dusimy przez chwilę na małym ogniu.

wątróbka w sosie musztardowym

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

5 Komentarze do Wątróbka w sosie musztardowym

  1. belgia od kuchni napisał:

    Nielatwo jest pstryknac zdjecie takiej watrobce ;))

  2. blue_megi napisał:

    niestety, jest bardzo mało fotogeniczna 🙁

  3. wariatka327 napisał:

    Bardzo ciekawy pomysł na wątróbkę

  4. Ania napisał:

    Mmm coś w sam raz dla mnie.

  5. benek napisał:

    Nie jestem również fanem wątróbki ale z takim sosem może smakować rozsądnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»