Drób

Szaszłyki z kurczaka z cukinią

piątek, 2 Wrzesień 2011, autor: , 5 komentarzy

Takie szaszłyki możemy przygotować na grilla w gronie znajomych lub upiec na blaszce w piekarniku.

szaszłyki

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałki.

Przygotowujemy marynatę – w średniej wielkości misce mieszamy oliwę z musztardą i ziołami prowansalskimi, dodając do smaku pieprzu i soli. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Cukinię kroimy w grube plastry. Nabijamy na przemian z mięsem na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki układamy na ruszcie grilla lub natłuszczonej blaszce. Możemy jeszcze delikatnie posolić. Pieczemy obracając od czasu do czasu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

5 Komentarze do Szaszłyki z kurczaka z cukinią

  1. Majana napisał:

    Jak dla mnie rewelacja!:))

  2. Maggie napisał:

    Bardzo efektownie wygladaja – zdjecie jest boskie! Lubie marynaty na bazie musztardy.

  3. od-kuchni napisał:

    Piękne zdjęcie i ciekawe szaszłyki 🙂 Z chęcią bym się skusiła!

  4. majka napisał:

    Pacha! Szaszlyki wygladaja rewelacyjnie. A ze ja uwielbiam cukinie to poprosze od razu dwa 🙂

  5. benek napisał:

    Właśnie takie zrobiłem – tylko dodałem jeszcze papryki (bo uwielbiam grilowaną) – wyszły super. a najważniejsze jest to że bez przyprawy taki szaszłyk smakuje lepiej niż z przyprawami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»