Drób

Pulpety z indyka z kaszą

wtorek, 15 Grudzień 2015, autor: , 1 Komentarz »

Wszyscy myślami są już w świątecznych klimatach, ale przecież pomiędzy pieczeniem pierników i nastawianiem zakwasu na barszcz, trzeba jeszcze pomyśleć o obiedzie dla rodzinki. Delikatne pulpety z indyka z dodatkiem bardzo zdrowej kaszy jaglanej bardzo smakują mojej dwuletniej córeczce. Z dodatkiem ziemniaczków i sosu pomidorowego stworzą pyszny, sycący obiad. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam 🙂

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa z indyka
  • torebka kaszy jaglanej ugotowanej i przestudzonej (możemy ją ugotować wieczorem, żeby następnego dnia nie czekać, aż wystygnie)
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta pieprzu

Mięso dokładnie wyrabiamy z ugotowaną kaszą, jajkiem i przyprawami. Łyżką nabieramy czubate porcje masy (wtedy wszystkie będą jednakowej wielkości) i formujemy w rękach kuleczki. Uformowane pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy ugotowane pulpety z wody i przekładamy do sosu, w którym możemy je przez chwilę potrzymać na bardzo małym ogniu.

Ja przygotowuję najprostszy sos pomidorowy, tak jak zawsze robiła to moja mama. Dwie łyżki masła rozpuszczam w rondlu, dodaję dwie łyżki mąki i przesmażam przez chwilę intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewam powoli szklankę wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego i doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Do gotowego sosu wkładam pulpety i podaję z ziemniaczkami. Smacznego 🙂

pulpety

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Pulpety z indyka z kaszą

  1. Iga napisał:

    Dzięki za pomysł na obiad, bo akurat kupiłam indyka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»