Drób

Kurczak duszony w sosie paprykowym

wtorek, 1 Listopad 2011, autor: , 2 komentarze

Miękkie udka z kurczaka w gęstym sosie. Najlepsze z ryżem lub makaronem. Przepis z programu Anny Olson Sezon na świeżość 3 (odc. 3)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 kg udek kurczaka bez kości i skóry
  • 1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę cebuli
  • ¾ szklanki pokrojonego w grubą kostkę selera
  • 2 szklanki pozbawionej nasion i pokrojonej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego albo wody
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • gruba sól i mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki

Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Obtocz udka kurczaka w skrobi kukurydzianej, strząsając nadmiar. Obsmaż mięso w garnku (w dwóch porcjach) z obu stron, aż zbrązowieje. Wyjmij udka i odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę i podsmaż cebulę i seler przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj paprykę i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej warzywa bulionem lub wodą, dodaj tymianek oraz liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż udka kurczaka do garnka, przykryj i duś na małym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż mięso i papryka będą miękkie. Wyjmij udka i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem) i przetrzyj przez sitko. Włóż udka z powrotem do garnka, zalej sosem i porządnie podgrzej mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw do smaku i wmieszaj zimne masło, żeby sos był gęsty i lśniący.

(źródło przepisu – kuchnia.tv)

Ja doprawiam jeszcze sporą szczyptą ostrej czerwonej papryki w proszku. Pyyycha 🙂

 

sos paprykowy

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

2 Komentarze do Kurczak duszony w sosie paprykowym

  1. Majana napisał:

    Pysznie wygląda ten kurczaczek:)

  2. Maggie napisał:

    Smakowicie wyglada, pomyslow na kurczaka nigdy dosc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»