Drób

Drobiowy cordon bleu

piątek, 4 Marzec 2011, autor: , 1 Komentarz »

Nazywany też kotletem szwajcarskim. Można go zrobić ze schabu, cielęciny lub z piersi kurczaka. Polecam bo jest pyszny 🙂

cordon bleu

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy pieprzem i solą  i odkładamy.

W miseczce mieszamy musztardę z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Każdy kotlet smarujemy od wewnątrz przygotowaną pastą i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera.

Kotlety składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Drobiowy cordon bleu

  1. ElaN napisał:

    Mniam! Robię podobne kotlety z grzybkami, ale Twój przepis ciekawy, na pewno z niego skorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»