Desery

Smażone plantany

wtorek, 1 Maj 2018, autor: , 15 komentarzy

Plantany czyli banany warzywne przypominają z wyglądu zwykłe banany, ale są dużo większe i bardziej kanciaste. Mają więcej skrobi a mniej cukru. Nie je się ich na surowo. Do smażenia wybierajcie mocno dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. W smaku nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają ziemniaki niż banany. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać z nich purée, sprawdzą się także jako dodatek do mięs i ostrych sosów. Do deserów najbardziej nadają się takie, których skórka jest już całkiem czarna. Ich miąższ nabiera wtedy ładnego, pomarańczowo-żółtego koloru, jest dużo słodszy i aromatyczny. Plantany dostępne są teraz w Lidlu, więc możecie spróbować, jak smakują.

plantany

Składniki:

  • 1 mocno dojrzały plantan
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka płynnego miodu (lub syropu z agawy)
  • posiekane orzechy włoskie
  • cynamon

Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Plantana obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obydwu stron, aż się mocno przyrumieni. Przekładamy na talerz. Polewamy miodem lub syropem z agawy. Posypujemy cynamonem i uprażonymi orzechami. Podajemy gorące. Smacznego!

smażone plantany

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

15 Komentarze do Smażone plantany

  1. Amber napisał:

    Platany bardzo lubię w sosach do ryb i mięs.
    Smażone z patelni z chili podawałam ostatnio do pieczonej cielęciny.

  2. I LOVE LIFE napisał:

    🙂 Mniam ! Kocham banany 🙂

  3. kulinarnyJa napisał:

    Uwielbiam banany, ale tych jeszcze nie znałem. Chętnie spróbuję. Jestem bardzo ciekawy ich smaku.

  4. Justyna Nidzicka napisał:

    Muszę przyznać, że wcześniej w ogóle nie słyszałam o takim warzywie i rzeczywiście wygląda jak banan!

  5. Wiola Korzeniowska napisał:

    Oooo! Nigdy ich nie jadłam 🙂 dziś będę w Lidlu na zakupach to kupię przy okazji i sprawdzę jak smakują 🙂 dzięki za inspirację 🙂

  6. Plantany robiłam na kilka sposobów i przyznam Ci się, że nie wpadłam, aby je upiec je w takiej formie 🙂 Muszę to nadrobić.

  7. Z Kuchni Do Kuchni napisał:

    Dla mnie to nowość, jadalne więc pyszne! Spróbuję!

  8. Tysia napisał:

    Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam! 🙂 muszę koniecznie wypróbować:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»