Desery / Wielkanoc

Pascha na ostatnią chwilę

wtorek, 27 Marzec 2012, autor: , 11 komentarzy

Tradycyjna, wielkanocna pascha to ciężki deser ucierany z pełnotłustego sera, masła i surowych żółtek. Ale jeśli nie mamy już czasu aby ją przygotować, możemy jeszcze dosłownie w dziesięć minut sprawić sobie paschę na szybko – pyszny, pachnący wanilią, bakaliowy deser.

pascha

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (mielonego)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • laska wanilii
  • płatki migdałowe do dekoracji

Ser ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy bakalie. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy ziarenka. Dodajemy nasionka do utartego sera. Dokładnie mieszamy wszystko i przekładamy do szklanek lub miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki. Smacznego! 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

11 Komentarze do Pascha na ostatnią chwilę

  1. mojetworyprzetwory napisał:

    Pysznie! Super wersja!

  2. Grażyna napisał:

    Pysznie wygląda 🙂

  3. Angie napisał:

    Wygląda rewelacyjnie!

  4. pyszny deser! moja mama zawsze robiła mi taki wsad do naleśników:)

  5. m. napisał:

    U mnie w domu nigdy nie było tradycji robienia paschy na święta. Nikt tego nie umiał, ja sama nigdy też nie miałam odwagi spróbować… może w tym roku. Ta pascha wygląda mega apetycznie 🙂

  6. faire cuire napisał:

    bardzo fajny pomysł 🙂
    musze przyznać że paschy wielkanocnej nigdy nie jadłam …

  7. aga napisał:

    elegancki deser:)

  8. Majana napisał:

    Świetny pomysł!:)

  9. Kura Domowa napisał:

    Rewelacja! Lubię takie smaki.

  10. blue_megi napisał:

    dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»