Desery

Jabłka po petersbursku

środa, 29 Czerwiec 2011, autor: , 13 komentarzy

Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.

Mój zdecydowany faworyt – marcepanowe nadzienie i pyszny karmelowy sos z cytrynowym aromatem.

Jabłka po petersbursku

Składniki:

  • jabłka – po 1 sztuce na osobę

nadzienie:

  • 80 g rodzynek
  • 80 g marcepanu
  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru

sos:

  • 50 ml czystej wódki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietanki

Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Wypełniamy je nadzieniem przygotowanym z  rodzynek, marcepanu, masła i cukru.

Przygotowujemy karmel rozpuszczając w rondlu o grubym dnie, na bardzo małym ogniu 100 gram cukru (trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić). Następnie dodajemy do niego śmietanę, wódkę i skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Jabłka wypełnione nadzieniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.

Relacja z warsztatów -> klik


Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

13 Komentarze do Jabłka po petersbursku

  1. wiosenka27 napisał:

    Chętnie bym zjadła takie jabłko:)

  2. dorota20w napisał:

    świetnie się prezentują!

  3. Panna L napisał:

    Jabłka z marcepanem? To musi być przepyszne.. <33
    Pozdrawiam cieplutko!

  4. Maggie Sychta napisał:

    Uwielbiam pieczone jablka, ale takiej luksusowej wersji jeszcze nie jadlam!

  5. Oj to też byłby mój fawporyt:)

  6. tu-tusia napisał:

    Wyglądają cudnie!

  7. od-kuchni napisał:

    Muszą być mega pyszne!

  8. Olciaky napisał:

    ciekawe ujęcie.
    🙂
    zdrowy i pyszny deser

  9. Lucyna napisał:

    mam pytanie- na ile jablek wystarcza nadzienie (ta ilosc ktora podlas),czy to proporcje na jedno jablko?

  10. deserowo napisał:

    kocham wszystko co jabłkowe^^ a dodatek marcepanu…. bajka 🙂

  11. Miss_Jacobs napisał:

    Jeszcze do niedawna nie przepadałam za jabłkami, były dla mnie nijakie w smaku. Tu zaś widzę kolejny przepis, który kusi wyglądem i zapawne też zapachem i smakiem.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»