Desery / Lody

Granita z zielonej herbaty i limonek

czwartek, 29 Czerwiec 2017, autor: , 1 Komentarz »

Granita to deser, który orzeźwi Was w najbardziej upalne dni. Pochodzi z Sycylii, gdzie podawana jest nie tylko jako deser, ale też z pieczywem do śniadania. Granita często jest mylona z sorbetem, jednak to co ją odróżnia od sorbetu, to ziarnista struktura lodu.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych listków zielonej herbaty
  • 75 gramów cukru
  • sok z 1 limonki
  • listki mięty do dekoracji

Liście herbaty zalewamy 200 ml wrzątku i parzymy przez 1 minutę. Napar wylewamy. Ponownie zalewamy 400 ml wrzątku i odstawiamy na 4 minuty. Przecedzamy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z limonki. Studzimy. Przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 6 godzin. Co godzinę dokładnie mieszamy (gdy granita jest już mocno zmrożona rozdrabniamy ją widelcem). Podajemy ozdobioną listkiem mięty.

granita z zielonej herbaty

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Granita z zielonej herbaty i limonek

  1. Miała przyjemność próbować będąc na wakacjach 🙂 Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»