Drób / Ryż

Stroganow według Jamiego Olivera

czwartek, 9 Luty 2012, autor: , 5 komentarzy

Przepis z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jak mówi Jamie, to danie jest połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Grzyby można dodać na samym końcu aby były jędrne lub razem z porami aby zmiękły.

Składniki:

  • 150 gram ryżu długoziarnistego
  • 1 duży por
  • duża garść pieczarek lub boczniaków
  • 2 filety z kurczaka
  • oliwa
  • kawałek masła
  • kieliszek białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka chudej śmietany
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

stroganow według jamiego olivera

Ryż gotujemy.

Por kroimy wzdłuż na cztery części a następnie drobno kroimy w poprzek.  Grzyby kroimy w plasterki. Mięso kroimy na kawałki wielkości małego palca.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i kawałek masła. Wrzucamy pora, dolewamy wino i 200 ml wody. Wsypujemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem kilka minut.

W tym czasie siekamy pietruszkę razem z łodyżkami. Wrzucamy na patelnię pokrojone mięso, grzyby i wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Przed samym podaniem dodajemy do sosu sok wyciśnięty z połówki cytryny. Podajemy ryż polany sosem.

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

5 Komentarze do Stroganow według Jamiego Olivera

  1. Majana napisał:

    Smakowicie:) Nawet bardzo.
    Boczniaków to ja jeszcze chyba nie jadłam.
    Pozdrowienia.

  2. sisters4cooking napisał:

    Bardzo apetycznie wygląda!

  3. flowerek napisał:

    Mmm zjadlabym z wielka checia!

  4. Yobada napisał:

    Jamiego zawsze „biorę” w ciemno! Pysznie!

  5. Magda napisał:

    ojejj ale wygląda pysznie, już wiem co dzisiaj na obiad!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»