Ryż / Wieprzowina

Risotto z papryką

czwartek, 17 Czerwiec 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Ostatnio wok wrócił u mnie do łask. Jest dużo zalet jednogarnkowych dań. Szczególnie gdy na dworze ciepło a domownicy wybrzydzają na każdy posiłek, który nie jest lodami 😉 Dziś zapraszam na pikantne risotto.

ryż z papryką i wołowiną

Składniki:

  • 0,5kg wieprzowiny
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka pepperoni
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Mięso kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy przez kilka minut mięso, po czym dolewamy pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i dusimy, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.

W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i dodajemy do woka. Smażymy przez 10 minut.

Gdy mięso zmięknie, przekładamy je do woka, pozostawiając wywar w rondlu. Do wywaru wsypujemy szklankę ryżu, dolewamy jeszcze szklankę wody i gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby ryż wchłonął resztę wody i napęczniał odpowiednio. Przekładamy ryż do woka i mieszamy. Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Jeśli trzeba dosalamy do smaku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»