Ryż

Kremowe risotto z cukinią

czwartek, 23 Czerwiec 2016, autor: , Brak Komentarzy »

Kremowe risotto z cukinią

Pyszne, delikatne w smaku, kremowe risotto z cukinią i parmezanem. W sam raz na obiad w upalny dzień.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 cukinie
  • 175 g ryżu do risotto
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • około 900 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • parmezan

Cebulę kroimy w małą kosteczkę.

Jedną cukinię trzemy na tarce a drugą kroimy w kostkę.

Na małej patelni rozpuszczamy połowę masła i odrobinę oleju. Pokrojoną w kostkę cukinię doprawiamy lekko solą i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie. Pod koniec smażenia zwiększamy ogień i mieszając pozwalamy cukinii lekko się zezłocić.

Bulion podgrzewamy, aż będzie gorący i odstawiamy.

Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozpuszczamy drugą połowę masła, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy cebulę, aż się zeszkli (ale nie zezłoci). Wsypujemy suchy ryż i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy chochelkę gorącego bulionu. Mieszamy, aż bulion się wchłonie. Dodajemy startą cukinię, sok i skórkę z cytryny i kolejną chochelkę bulionu. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy kolejno po chochelce, aż ryż będzie miękki. Dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i mieszamy. Doprawiamy solą do smaku.

Risotto podajemy posypane kawałkami cukinii i parmezanu. Smacznego!

risotto z cukinią

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»