Ciasto francuskie

Kapuśniaczki

sobota, 10 Marzec 2012, autor: , 12 komentarzy

Rewelacyjne na ciepło, prosto z piekarnika. Jak smakują na zimno jeszcze nie miałam okazji się przekonać 😉 Dobry pomysł, jeśli zostanie nam jakaś resztka kapusty z obiadu.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • ciasto francuskie (gotowe – 1 szt.)
  • pieprz
  • sól
  • żółtko
  • łyżka mleka

Dzień wcześniej namaczamy grzyby.

Cebulę drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Dusimy, dolewając w miarę potrzeby wody, aż kapusta zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do wystygnięcia.

Płat ciasta francuskiego kroimy na 4 części. Każdą część smarujemy porcją kapusty i zwijamy w rulon. Kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Nacinamy wierzch w poprzek, trzy lub cztery razy. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią.

kapusniaczki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

12 Komentarze do Kapuśniaczki

  1. Samantha napisał:

    Ładne kapuśniaczki!

  2. kulinarny-swiat napisał:

    kiedyś i ja robiłam kapuśniaczki:)przypomniałaś mi jaka to szybka i pyszna przekąska.

  3. Klaudia napisał:

    choć nie lubię to tak apetycznie wyglądają!

  4. Majana napisał:

    wyglądają cudownie!:)

  5. Usagi napisał:

    Pięknie wyglądają i kuszą. Uwielbiam takie smaki, do tego barszczyk i doskonały obiad gotowy.

  6. Takie kapuśniaczki (ale w wersji drożdżowej) kojarzą mi się z bufetem na mojej uczelni:) pyszne były:) …a te dodatkowo muszą byc pysznei chrupiące:)

  7. Drui... napisał:

    Świetne zdjęcie!!! i smaczny przepis 🙂

  8. Onionchoco napisał:

    Kapusta kiszona smakuje zawsze, a w paszteciku to już wybitnie 🙂
    Bardzo apetyczne zdjęcie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»