Ciasteczka

Rogaliki z nadzieniem

piątek, 2 Kwiecień 2010, autor: , 1 Komentarz »

Kolejny prosty i szybki do wykonania przepis na małe co nieco do popołudniowej kawy.

rogaliki z nadzieniem

składniki:

  • 250 g twarogu
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (czasem daję żytniej i też są świetne)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • powidła śliwkowe

Z twarogu, margaryny, mąki i cukru zagniatamy ciasto. Jeśli potrzeba dosypujemy dodatkowo mąkę, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Tniemy na trójkątne kawałki. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy formując rogalik. Układamy na blaszce posmarowanej masłem w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy w 190 stopniach aż będą złociste. Można popudrować albo polukrować wedle uznania.

Znikają dosyć szybko, więc zazwyczaj robię z podwójnej porcji składników.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Jeden komentarz do Rogaliki z nadzieniem

  1. cojapieke napisał:

    Mniam. Z powidłami można posypac cukrem pudrem; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»