Boże Narodzenie / Ciasteczka

Pierniczki świąteczne

czwartek, 10 Grudzień 2015, autor: , 1 Komentarz »

Pierniczki świąteczne

W tym roku szukając przepisu na świąteczne pierniczki, postanowiłam wypróbować przepis na pierniczki drobne ze starej Kuchni Polskiej wyd. PWE. Wyszły bardzo smaczne i myślę, że na stałe wejdą do naszego świątecznego menu. Najlepiej upiec je około 3 tygodnie przed świętami, aby zmiękły.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 1 dag sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (takiej, która w składzie nie ma mąki)

W rondelku podgrzewamy miód z cukrem pudrem, masłem i przyprawami, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Odstawiamy masę do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski albo na stolnicę, dodajemy sodę, mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę miodową, dodajemy jajko i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Może tam leżeć nawet dłuższy czas, pamiętajmy jedynie żeby wyjąć je pół godziny przed wałkowaniem i wykrawaniem pierniczków.

Stolnicę posypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremką wycinamy pierniczki. Ciasto rośnie podczas pieczenia i trochę się odkształca, dlatego nie polecam foremek o wymyślnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te najprostsze – serca, gwiazdki czy półksiężyce.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy 9-10 minut w 160 stopniach. Studzimy i lukrujemy. Przechowujemy w zamkniętej puszce, aż zmiękną.

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Pierniczki świąteczne

  1. Kamila napisał:

    Ale je pięknie ozdobione 😀 jestem zachwycone 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»