Boże Narodzenie / Ciasteczka / Ciasto francuskie

Palmiery piernikowe

sobota, 14 Grudzień 2013, autor: , Brak Komentarzy »

Palmiery piernikowe

Przepis z kuchni Lidla na szybkie ciastka z półproduktów. Świetnie sprawdzają się w przypadku niespodziewanych gości. Orzechy macadamia zastąpiłam łatwiej dostępną skórką pomarańczową. W ubiegłym roku robiłam podobne, tylko zamiast kremu piernikowego użyłam gotowej masy makowej. Przepis znajdziecie tu: zawijańce z makiem. Polecam jedną i drugą wersję.

Składniki:

  • opakowanie ciasto francuskiego
  • około 150g kremu piernikowego
  • garść skórki pomarańczowej (w oryginalnym przepisie orzechy macadamia)
  • jajko

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy kremem piernikowym. Posypujemy skórką pomarańczową. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka a następnie kroimy na plastry grubości 1-1,5cm i układamy na przykrytej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy, aż ładnie się przyrumienią (około 10 minut).

Palmiery piernikowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»