Boże Narodzenie / Ciasteczka / Karnawał

Kruche rogaliki z makiem

czwartek, 17 Styczeń 2013, autor: , 2 komentarze

Przyznaję się bez bicia – zdarza mi się kupować gotową masę makową. To wielka oszczędność czasu, choć wiadomo że to nie to samo co własnoręcznie przyrządzony mak.

Z kruchego ciasta i masy makowej możemy w krótkim czasie przygotować małe rogaliczki. Polecam 🙂

Składniki:

  • kostka masła
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • mała puszka masy makowej z bakaliami

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość 2 milimetrów. Za pomocą dużego talerza zaznaczamy okrąg i nożem obcinamy wystające brzegi ciasta.  Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszego końca do środka i formujemy rogaliki. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zrumienią.

Rogaliki z gotową masą makową są dosyć słodkie, ale jeśli chcemy możemy je jeszcze polukrować. Ja przygotowałam lukier z cukru pudru utartego z odrobiną syropu z czarnego bzu, który nadał mu śliczny różowy kolor 😉

rogaliki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

2 Komentarze do Kruche rogaliki z makiem

  1. Majana napisał:

    Ja tez korzystam z gotowej masy makowej, no do makowców. 🙂
    Fajne są te Twoje rogaliki. Smakowite.:)

  2. beni napisał:

    Ja natomiast takiego lukru jeszcze nie robiłem. Wygląda naprawdę fajnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»