Ciasteczka

Krakersy z sezamem

wtorek, 9 Maj 2017, autor: , Brak Komentarzy »

Mam nadzieję, że czytaliście kiedyś skład na opakowaniu krakersów dostępnych w sklepach. Ja często zaglądam na stronę Czytaj Skład (polecam!) gdzie możecie zobaczyć zestawienia różnych produktów (tu np. krakesy – czytajsklad.com/krakersy). Jeśli nie chcecie jeść czegoś co nawet nie przypomina jedzenia, polecam zrobienie krakersów w domu. To tylko kilka składników i naprawdę niewiele pracy.

Krakersy z sezamem

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 60 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy w piekarniku

Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, cukier i sezam. Dodajemy wodę i olej i zagniatamy, aż powstanie ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na dwie porcje, przekładamy jedną porcję na papier do pieczenia i podsypując trochę mąką wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem do ciasta lub ostrym nożem kroimy ciasto na kwadraty, a następnie każdy kwadrat kroimy w poprzek tak, aby powstał trójkąt. Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby podczas pieczenia nie odkszatłciło się. Nie oddzielając od siebie pokrojonego ciasta, przekładamy papier do pieczenia na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż krakersy się zrumienią. Powtarzamy z drugą porcją ciasta. Po wystudzeniu krakersy oddzielamy od siebie. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»