Ciasteczka / Ciasto francuskie

Francuskie ciastka z twarożkiem

piątek, 10 Luty 2012, autor: , 6 komentarzy

Lekkie jak piórko, z pachnącym cytryną twarożkiem.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 250 gram twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego (można użyć gotowego twarożku)
  • żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – w miarę uznania)
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka

Twaróg dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dosypujemy cukru pudru wedle uznania (ja daję 4 łyżki).

Ciasto kroimy na sześć równych kwadratów. Na środek każdego kładziemy łyżkę farszu, brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i składamy na pół (po przekątnej). Brzegi dociskamy widelcem lub palcami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch każdego ciastka smarujemy jajkiem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy aż się pięknie zrumienią.

Jeśli jeszcze Wam nie jest za słodko, to można je polukrować. Smacznego 🙂

ciastka francuskie

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , ,

6 Komentarze do Francuskie ciastka z twarożkiem

  1. Majana napisał:

    Wyglądają bardzo smacznie 🙂

  2. mikimama napisał:

    Szybko, prosto, smakowicie! Tak jak lubię!

  3. Iza napisał:

    pięknie wyglądaja 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»