Ciasteczka
Ciasteczka z brzoskwiniami
poniedziałek, 31 Styczeń 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka. Do ciasta nie dajemy cukru, dopiero po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Składniki:
- kostka (200g) miękkiego masła
- 250 g białego sera
- 250 g mąki pszennej
- 1 puszka brzoskwiń
Miękkie masło, ser i mąkę dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. W międzyczasie odsączamy na sitku brzoskwinie.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – ok. 3 mm. Kroimy na nieduże kwadraty. Połówki brzoskwiń kroimy na 4 i układamy na kwadratach. Zlepiamy boki, uważając, żeby nie pobrudzić ciasta sokiem z brzoskwiń, bo nie będzie chciało się skleić.
Ciasteczka układamy na blaszce posmarowanej masłem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze tego samego dnia, którego pieczemy.
Smacznego 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciastka i rogaliki z nadzieniem brzoskwiniowym. Super!