Ciasteczka

Ciasteczka z brzoskwiniami

poniedziałek, 31 Styczeń 2011, autor: , 1 Komentarz »

Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka. Do ciasta nie dajemy cukru, dopiero po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Składniki:

  • kostka (200g) miękkiego masła
  • 250 g białego sera
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 puszka brzoskwiń

Miękkie masło, ser i mąkę dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą.  Ciasto zawijamy w folię i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. W międzyczasie odsączamy na sitku brzoskwinie.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – ok. 3 mm. Kroimy na nieduże kwadraty. Połówki brzoskwiń kroimy na 4 i układamy na kwadratach. Zlepiamy boki, uważając, żeby nie pobrudzić ciasta sokiem z brzoskwiń, bo nie będzie chciało się skleić.

Ciasteczka układamy na blaszce posmarowanej masłem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze tego samego dnia, którego pieczemy.

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Jeden komentarz do Ciasteczka z brzoskwiniami

  1. Smakowy napisał:

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciastka i rogaliki z nadzieniem brzoskwiniowym. Super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»