Ciasteczka
Ciasteczka gryczane
niedziela, 11 Październik 2015, autor: blue_megi, 6 komentarzy
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej.
Składniki:
- 180 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, dosypujemy mąkę gryczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy ciasteczka dowolną foremką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Musiały być pyszne!
Bardzo lubię wypieki z mąką gryczaną 🙂
są pyszne, polecam 🙂
Piękne:) …. i bardzo kuszą:)
częstuj się 😉
Z mąką gryczaną dotychczas robiłam jedynie naleśniki, nie wyszły zbyt dobre. Może dam teraz szansę ciasteczkom. Ile czasu można je przechowywać później?
w zamkniętym pojemniku zachowają kruchość przez kilka dni, pozdrawiam