Ciasteczka

Ciasteczka cynamonowe

poniedziałek, 30 Grudzień 2013, autor: , 1 Komentarz »

Kruche, cynamonowe ciasteczka. Nie odkształcają się podczas pieczenia i długo zachowują świeżość. Do przygotowania ciasteczek użyłam alternatywy tradycyjnego cukru pudru – cukru pudru trzcinowego, który nadał im delikatny posmak. Polecam też przygotowanie z niego lukru, ponieważ zachowuje on błyszczącą powierzchnię, ma piękny kolor i bardzo efektownie wygląda.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru trzcinowego
  • 60 g masła lub margaryny
  • łyżka cynamonu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • gruboziarnisty cukier

ciastka

Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy żółtko i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3 milimetrów. Foremką lub szklanką wycinamy kółka. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy cienko białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 13 minut, aż się przyrumienią.

_MG_7002

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Jeden komentarz do Ciasteczka cynamonowe

  1. Majana napisał:

    Bardzo ładne są te ciasteczka 🙂 I jakby obsypał je śnieg, tak pięknie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»