Ciasta

Tarta migdałowo-jabłkowa

piątek, 12 Sierpień 2011, autor: , 9 komentarzy

Smaczna tarta z jabłkami skrywającymi migdałową masę. Słodko – kwaśne nadzienie na bardzo kruchym cieście 🙂

tarta migdałowo-jabłkowa

 

Składniki

ciasto:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 150g margaryny lub masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Z mąki, tłuszczu i wody zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

masa migdałowa :

  • 50 g drobno zmielonych, obranych ze skórki migdałów
  • 50 g cukru pudru

Migdały i cukier puder ucieramy z odrobiną wody aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

dodatkowo:

  • 4 małe kwaśne jabłka
  • 3 łyżki miodu

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na cieście rozsmarowujemy masę migdałową. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plasterki i rozkładamy na masie.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ciasto przez około 30 minut, aż do momentu gdy jabłka się zrumienią. Pod koniec pieczenia, polewamy ciasto miodem.

tarta migdałowo-jabłkowa

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

9 Komentarze do Tarta migdałowo-jabłkowa

  1. aga napisał:

    fajne polaczenie smakow, a wrecz pyszne:)

  2. Iza napisał:

    cudne zdjęcia…tarta musi byc pyszna;)

  3. Asia napisał:

    Uwielbiam nowości 🙂 Bardzo fajna stronka! W zamian zapraszam tutaj: http://www.brazylijskie.com.pl – przepisy .. brazylijskie 🙂

  4. Olciaky napisał:

    ajaj .. ależ ona przepiękna jest, Rogaliku!:)

  5. imbirek napisał:

    pięknie!!! pewnie kiedyś napiszę, żę przepysznie, ale na razie nie mam piekarnika 🙁

  6. alina napisał:

    wyglada bardzo smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»