Ciasta

Tarta cytrynowa

sobota, 14 Listopad 2009, autor: , Brak Komentarzy »

Zainspirowana pysznie wyglądającą tartą na blogu Okruszki, postanowiłam również wypróbować przepis ze strony Joy of Baking.com. Deser ( bo ciastem bym raczej tego nie nazwała) wyszedł pyszny, mimo dużej ilości soku cytrynowego – bardzo słodki. Masa w niczym nie przypomina ciężkiego mleka skondensowanego, raczej lekką piankę. Pewnie dlatego, że ilość mleka sugerowana w przepisie była w rzeczywistości mniejsza – po otwarciu puszki ciężko było mu się oprzeć 😉

tarta cytrynowa

Składniki
na spód:

  • 125 g pokruszonych herbatników (dałam biszkopty)
  • 30 g cukru
  • 70-85 g roztopionego masła

krem:

  • 3 żółtka
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 390 g)
  • pół filiżanki soku z cytryny ( ok.120g.)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Składniki na spód dokładnie mieszamy i wykładamy nimi formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przykrywamy folią i chowamy do lodówki.

Żółtka ubijamy mikserem do białości i stopniowo dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Masę cytrynową wylewamy na spód i pieczemy około 10 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, wtedy bez problemu uda się ładnie pokroic i wyciągnąć w całości z foremki.

tarta cytrynowa

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»