Ciasta

Sernik dyniowy

czwartek, 2 Listopad 2017, autor: , 2 komentarze

Delikatny, wilgotny sernik o lekko dyniowym posmaku i pięknym, pomarańczowym kolorze, którego intensywność zależy od gatunku użytej dyni. Ja przygotowałam puree z upieczonej dyni piżmowej, ale na przykład dynia hokkaido daje dużo intensywniejszą barwę masy serowej.

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • łyżeczka przyprawy do potraw z dyni lub przyprawy do piernika
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 g puree z dyni (informacje jak je przygotować znajdziecie w przepisie na babkę z dynią)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 160 g cukru

dodatkowo:

  • 250 g kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami syropu z agawy lub miodu

Herbatniki miksujemy blenderem. Dodajemy gorące, roztopione masło i przyprawy i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciasteczka i mocno ugniatamy, tak by powstał spód. Wkładamy tortownicę do lodówki. Twaróg sernikowy i puree z dyni dokładnie miksujemy. Dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika (dolnej części) nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Wysuwamy delikatnie z piekarnika i smarujemy śmietaną wymieszaną z syropem. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!

sernik dyniowy

sernik dyniowy

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

2 Komentarze do Sernik dyniowy

  1. Paulina Garnicka napisał:

    Prezentuje się naprawdę, naprawdę cudownie 🙂

  2. Agatą Obuch napisał:

    Sernik dyniowy? W życiu bym nie pomyślała, chociaż ciasto dyniowe uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»