Ciasta

Rustykalna tarta razowa

niedziela, 22 Wrzesień 2013, autor: , 8 komentarzy

Zaskakująco prosta do wykonania i jakże pyszna tarta na kruchym, razowym spodzie. Śliwki możemy zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami. Polecam!

Składniki:

  • 140 g razowej mąki orkiszowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 dużych śliwek

Mąkę razową wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy 4 łyżki cukru i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki lub plastry.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 4 milimetrów. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone śliwki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od brzegów ciasta. Oprószamy śliwki mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru. Zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 minut.

Tarta ze śliwkami

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

8 Komentarze do Rustykalna tarta razowa

  1. amaranthrose napisał:

    Już od dawna przymierzam się do takiej tarty.
    Twoja bardzo kusi:)

  2. Majana napisał:

    Ślicznie wygląda. 🙂

  3. kabamaiga napisał:

    Dostałam wczoraj wielką siatę śliwek, chyba z 10 kg. Przepis więc się przyda.

  4. Mostownica napisał:

    Wygląda przepysznie 🙂 mam resztkę mąki orkiszowej, to będzie jak znalazł 🙂

  5. przepis naleśniki napisał:

    Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»