Ciasta

Proste ciasto z Bośni

niedziela, 11 Kwiecień 2010, autor: , Brak Komentarzy »

Przepis zaczerpnięty z blogu Ireny i Andrzeja. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że jego przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje kilka minut. Trzeba uważać tylko na rodzaj oleju. Najlepszy według mnie byłby olej ryżowy bo ma najdelikatniejszy smak. Ja dałam inny i jedząc ciasto trochę przeszkadzał mi wyczuwalny smak oleju. Poza tym ciasto wyszło bardzo pulchne, delikatne i smaczne.

Proste ciasto z Bośni

składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»