Boże Narodzenie / Ciasta

Piernik dojrzewający

piątek, 17 Styczeń 2014, autor: , 1 Komentarz »

Piernik dojrzewający

Ten przepis jest u nas wykorzystywany od wielu lat. Piernik pięknie pachnie przyprawami korzennymi, nie kruszy się, można go kroić na cienkie plastry. Trzeba jedynie pamiętać o jego wcześniejszym upieczeniu, najlepiej na początku grudnia. Ciasto po upieczeniu jest twarde i  konieczne jest przechowywanie go w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie, aż zmięknie.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,25 kg naturalnego miodu
  • 10 dag cukru + opakowanie cukru waniliowego
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • łyżka naturalnego kakao
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka drobno pokrojonych bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa oraz owoce kandyzowane)

Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści i wszystko połączy. Jajko dokładnie roztrzepujemy i mieszając, powoli wlewamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Wlewamy mleko z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą (masa jest bardzo gęsta). Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernik jeszcze na 10 minut.

Gotowe ciasto możemy polukrować lub oblać rozpuszczoną czekoladą.

Piernik dojrzewający

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

Jeden komentarz do Piernik dojrzewający

  1. Malwinka napisał:

    Jak ładnie przyozdobiony!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»