Ciasta

Odwrócone ciasto z persymoną (kaki)

poniedziałek, 22 Styczeń 2018, autor: , Brak Komentarzy »

Owoce kaki po upieczeniu smakują podobnie jak surowe, dlatego do ciasta musimy użyć mocno dojrzałych.

ciasto z kaki

Składniki na dno foremki:

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 dojrzałe owoce kaki

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej

Dno foremki przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem i równomiernie rozsmarowujemy na dnie foremki. Owoce kaki kroimy na centymetrowe plasterki. Układamy jeden obok drugiego.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. W osobnej misce mieszamy jajka, rozpuszczone masło, maślankę i cukier. Wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przekładamy ciasto na owoce i wygładzamy.

Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut w foremce. Odwracamy i ostrożnie usuwamy papier/folię. Możemy podawać od razu.

ciasto z kaki

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«