Ciasta

Lekkie ciasto z morelami

poniedziałek, 12 Lipiec 2010, autor: , 2 komentarze

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z lipcowej „Kuchni”. Zamiast nektarynek dałam jednak morele. Ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę pyszne. Zniknęło w ekspresowym tempie.

Polecam 🙂

Lekkie ciasto z morelami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag miękkiego masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 jajka
  • około 6 średniej wielkości moreli
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • łyżka kaszy manny

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Niedużą kwadratową foremkę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło miksujemy z cukrem dodając po kolei jajka. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki moreli. Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka. Studzimy w formie, kroimy i ostrożnie wyjmujemy.

ciasto z morelami

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi:

2 Komentarze do Lekkie ciasto z morelami

  1. Fiolunka napisał:

    Ciasto właśnie się piecze 😉 zapomniałam tylko spojrzeć na czas kiedy je wsadziłam, ale mam nadzieję że się upiecze.

  2. Pingback: Ciasto z morelami. |

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»