Boże Narodzenie / Ciasta

Lekkie ciasto kokosowe

sobota, 9 Lipiec 2011, autor: , 10 komentarzy

Słodkie, delikatne ciasto dla wielbicieli kokosu.  Długo zachowuje świeżość. Przepis z rewelacyjnej szwedzkiej książki dostępnej również u nas: Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.

Składniki:

  • 150 g margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 200 ml cukru
  • 200 ml wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 75 ml mąki pszennej (tak, tylko tyle)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do obsypania blaszki

Niedużą keksówkę lub prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy dno i boki wiórkami kokosowymi.

Tłuszcz rozpuszczamy i chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy tłuszcz.

W osobnym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.  Przekładamy ciasto do formy do pieczenia.

Pieczemy na kratce do pieczenia w dolnej części piekarnika, w temp. 175 stopni przez około 45 minut.

Zostawiamy do wystygnięcia w formie.

Ciasto zachowuje świeżość nawet do 8 dni, można je też zamrozić.

Lekkie ciasto kokosowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

10 Komentarze do Lekkie ciasto kokosowe

  1. trzcinowisko napisał:

    Sama nie szaleję za kokosem…ale znam wielbiciela…i uwielbiam go…więc z miłości pewnie zrobię to śliczne ciasto:)

  2. aga napisał:

    Bardzo apetycznie wyglada:-)

  3. anytsujx napisał:

    Ciasto wygląda wspaniale, zjadłabym takie kawałeczki !:)

  4. Iza napisał:

    mmmm super wygląda a kokos bardzo lubię;)

  5. Maggie napisał:

    Swietne ciasto! Lubie takie proste i pyszne wypieki.

  6. danusia napisał:

    książkę posiadam (: a ciasto na pewno bardzo dobre (:

  7. Joanna napisał:

    Chodziło za mną dzisiaj coś kokosowego i trafiłam na ten przepis. O dziwo wszystkie składniki były w domu nawet skórka z pomarańczy więc wypróbowałam przepis. Robi się szybko, pachnie w domu pięknie, smakuje tak jak się spodziewałam…słodziutkie, lekkie, pycha.Właśnie tego potrzebowałam do osłodzenia sobie życia. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  8. marta napisał:

    Pycha! Zrobiłam, zachwyciło gości! Jedno pytanko: jak sprawić, żeby kawałki czekolady (kupiłam gotowe kwadraciki czekoladowe) nie opadały na dół ciasta???
    Tak czy siak dzięki za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»