Ciasta

Keks owsiany

wtorek, 13 Marzec 2012, autor: , 11 komentarzy

Proste do wykonania i równie nieskomplikowane w smaku ciasto z płatkami i otrębami owsianymi. Bardzo delikatne i puszyste. Polecam.

Owsiany keks

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 ml cukru
  • 200 ml płatków owsianych
  • 100 ml otrąb owsianych
  • 300 ml mąki pszennej pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
  • 75 ml mleka

+ otręby owsiane do posypania foremki

Podłużną formę natłuszczamy i posypujemy otrębami.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy wszystkie „suche” składniki. Wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko i tłuszcz i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto do foremki.

Pieczemy przez około 45 – 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.

Ciasto zachowuje świeżość przez ok. tydzień. Można je zamrozić.

*można użyć również zwykłej pszennej mąki

mąka gdańskie młyny

Zachęcam do odwiedzenia fan page Gdańskich Młynów na facebooku oraz strony internetowej www.gdanskiemlyny.pl

W ofercie Gdańskich Młynów znajdziecie: mąki wzbogacone witaminami z grupy B, mąki pszenne paczkowane „z kłoskiem”, mąki żytnie paczkowane, mieszanki piekarnicze Heliant, otręby oraz pełen asortyment standardowych mąk pszennych i żytnich.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , ,

11 Komentarze do Keks owsiany

  1. Majana napisał:

    Pysznie się zapowiada ten keksik!:)

  2. Gdańskie Młyny napisał:

    Cieszymy się, że Keks się udał. Wygląda przepysznie 😉

  3. JOLA napisał:

    Oj chyba zaraz zrobię!

  4. E. napisał:

    Przepis świetny! zmodyfikowałam nieco po swojemu, dodając rodzynki i kawałki białej czekolady. Niebo w ustach! 🙂

  5. E. napisał:

    Tak apropo tej świeżości do tygodnia – u mnie to ciasto zawsze znika w jeden dzień! :)))))))))

  6. Ala napisał:

    Witam! Pieczemy na funkcji góra-dół czy na termoobiegu? Ile to gramów 200 ml? Dziękuję za odp.

  7. Ala napisał:

    Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Dziś właśnie zamierzam upiec keks. Lubię ciasta ze zdrowymi dodatkami.

  8. hanna napisał:

    Upiekłam to ciasto, jest naprawdę bardzo dobre, dodałam trochę bakalii i zapach waniliowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»