Przejdź do treści

Przepis na pyszne ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe to proste, szybkie i niezwykle smaczne danie. Idealne dla miłośników kokosu, którzy pragną zaskoczyć swoich gości pysznym i lekkim deserem. Wypróbuj przepis na puszyste ciasto kokosowe, idealne na weekendowe spotkanie przy kawie czy herbatce.

Składniki

Aby przygotować pyszne ciasto kokosowe, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta kokosowego

Przed przystąpieniem do wykonania ciasta, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę do pieczenia (około 23 cm) masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. W innym naczyniu ubij jajka za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj masło i ekstrakt z wanilii, kontynuując mieszanie.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąką do masy jajecznej, na przemian z mlekiem kokosowym. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gdy ciasto kokosowe jest już zimne, możesz je udekorować dodatkową warstwą wiórków kokosowych lub lukrem kokosowym, jeśli lubisz.
  9. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj je ze smakiem!

Warianty ciasta kokosowego

Ciasto kokosowe z ananasem

Karmelizowany ananas lub inne ulubione owoce mogą być świetnym dodatkiem do ciasta kokosowego. Dodają one odświętności oraz smaku.

Ciasto kokosowe z daktylami

Daktyle dodają deserowi słodyczy, a ich smak doskonale komponuje się z kokosem. Wystarczy posiekać daktyle i dodać je do ciasta przed pieczeniem.

Porady i wskazówki

  • Przechowuj ciasto pod przykryciem, gdyż szybko wysycha. Możesz użyć umytej formy, w której wcześniej piekłeś ciasto, jako przykrycia.
  • Ciasto kokosowe najlepiej smakuje z kubeczkiem dobrej kawy lub herbaty.
  • Używaj do odmierzania składników: szklanki (250 ml), łyżki (15 ml) oraz łyżeczki (5 ml).

Podsumowanie

Dzięki temu przepisowi na ciasto kokosowe, z łatwością zrobisz pyszny i prosty deser, który zachwyci Twoich gości. Jego puszysta konsystencja oraz delikatny smak kokosa na pewno przypadnie każdemu do gustu. Pamiętaj o przechowywaniu ciasta pod przykryciem, aby utrzymać jego świeżość.