Boże Narodzenie / Ciasta / Karnawał / Walentynki

Ekspresowe ciasto kokosowe

poniedziałek, 14 Styczeń 2013, autor: , 11 komentarzy

Zapraszam na szybkie do przygotowania ciasto z krakersów przekładanych budyniowym kremem z kokosem. Ciasto jest bardzo proste i na pewno uda się również osobom początkującym w kuchni. A do tego jest bardzo smaczne. Polecam 🙂

Ciasto kokosowe

Składniki:

  • 2 paczki krakersów
  • kostka miękkiego masła
  • budyń śmietankowy
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru

Budyń wsypujemy do 125 mililitrów mleka i dokładnie mieszamy. Jeśli budyń jest bez cukru, dosypujemy go 3 łyżki. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Mieszamy, aż masa zabulgocze. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości formę do ciasta wykładamy krakersami. Masło przekładamy do miski, dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy, aż powstanie gładki krem (ręcznie, nie mikserem). Wykładamy krem na krakersy pozostawiając niewielką ilość do posmarowanie wierzchu ciasta. Wygładzamy krem i układamy drugą warstwę krakersów. Pozostałe krakersy zjadamy ;). Smarujemy je resztą kremu i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest kolejnego dnia, gdy krakersy zmiękną i całe ciasto się przegryzie.

Smacznego!

Ciasto kokosowe

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

11 Komentarze do Ekspresowe ciasto kokosowe

  1. karmel-itka napisał:

    bardzo łądne zdjęcia.
    a ciasto wygląda na pyszne.
    pozdrawiam!

  2. Wiewióra napisał:

    bardzo lubimy takie ciacho jest własnoręcznie komponowany :)a ciacho zwie się rafaello 🙂 choć u nas budyń

  3. qwert123 napisał:

    wygląda obłędnie;) te wszystkie słodkości na paterze muszą być pyszne

  4. Ola in the kitchen napisał:

    Smakowicie wygląda :}

  5. wiosenka27 napisał:

    Kokosowa rozkosz:)

  6. noemiii napisał:

    Jakiej wielkości musi być blacha? Mam ochotę zrobić, lecz nie chce by wyszedł mi za mały.

  7. beni napisał:

    Rzeczywiście świetny pomysł na szybkie ciasto

  8. Angie napisał:

    A czy zamiast masła może być margaryna Palma???
    I czy z tej ilości składników wychodzą 2 poziomy krakersów czy 3 jak u Ciebie na zdjęciu?
    Bo w przepisie mowa jest o 2 warstwach.
    Pozdrawiam.

    • blue_megi napisał:

      U mnie są 3 warstwy krakersów, ponieważ przygotowałam ciasto w małej foremce (ok. 20x30cm).
      Zamiast masła możesz użyć margaryny.
      Pozdrawiam

  9. olinka222 napisał:

    jakie krakersy solone czy cos typu petitki???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»