Ciasta / Ciasto francuskie

Tarta tatin czekoladowo-bananowa

niedziela, 23 Luty 2014, autor: , 5 komentarzy

Po miesiącu diety, w końcu coś obłędnie słodkiego. Delikatne, chrupiące ciasto, rozpływające się w ustach banany i czekoladowy karmel… A do tego robi się ją ekspresowo. Tarta tatin w wersji bananowej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada”  E. Lanlard.

Składniki:

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 4 dojrzałe banany
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 laski cynamonu

Formę do tarty smarujemy masłem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).

Masło i cukier dajemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Potrząsamy od czasu do czasu rondelkiem, aby składniki się połączyły. Gdy cukier rozpuści się i powstanie ciemnozłoty karmel, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

Przekładamy gorący karmel do formy. Na środku formy układamy cynamon. Banany kroimy na grube kawałki (około 3 cm) i układamy ciasno na karmelu. Całość przykrywamy ciastem francuskim, wciskając wystające brzegi między owoce a krawędź formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach nożem.

Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch mocno się zrumieni. Od razu po upieczeniu odwracamy ciasto dołem do góry i przekładamy na talerz lub paterę. Bananowa tarta tatin jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tartę możemy podawać z lodami waniliowymi.

tarta

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , , ,

5 Komentarze do Tarta tatin czekoladowo-bananowa

  1. Majana napisał:

    Jak fajna jest! Z pewnością musiała smakować wspaniale.
    Pozdrowienia 🙂

  2. Lipka napisał:

    Zabieram się już od kilku tygodni do stworzenia deseru z bananami i czekoladą , nieskutecznie na razie 😉 Tarta super. Pozdrawiam

  3. Małe Kulinaria napisał:

    o wow, to musi być pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»