Ciasta

Ciasto z rabarbarem i budyniem

sobota, 18 Maj 2013, autor: , 2 komentarze

Wbrew pozorom szybkie i proste do przygotowania. Słodki budyń łagodzi kwaśny smak rabarbaru. Najlepsze w dniu upieczenia. Następnego dnia ciasto traci swoją kruchość i robi się bardziej miękkie z powodu soku z owoców i budyniu.

Ciasto z rabarbarem

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 litr mleka
  • około 6 łodyg rabarbaru
  • cukier puder

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 wkładamy do zamrażarki a 2/3 cienko wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i posypaną kaszą manną lub bułką tartą formę (u mnie forma 40 x 25 cm).

Rabarbar oczyszczamy i kroimy w 1-centymetrowe plasterki. Wykładamy na ciasto.

Gotujemy budynie według opisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto.

Wyciągamy z zamrażarki pozostałe ciasto i trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na budyń.

Wkładamy ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ wypłynie z niego budyń. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Polecam! Smacznego 🙂

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Flaker
  • Gadu-Gadu Live
  • PDF
  • Twitter

Tagi: , , , ,

2 Komentarze do Ciasto z rabarbarem i budyniem

  1. Majana napisał:

    Super. Bardzo mi się podoba, z budyniem nie robiłam jeszcze.
    pozdrowienia 🙂

  2. Aneta napisał:

    Ciasto REWELACYJNE po prostu. W tym roku robiłam je dwa razy i za każdym razem wychodziło perfekcyjnie pyszne. Po raz pierwszy tego roku odkryłam rabarbar jako składnik ciast i wiem, że teraz na stałe wejdzie do mojego menu. Dziękuję za ten przepis. Pyszności wyszły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

«

»